
Autisme en zindelijkheid; waarom dit niet altijd samengaat
Zindelijk worden is natuurlijk voor ieder kind een grote stap, een overwinning. Bij het ene kind gaat dit wat makkelijker dan bij de ander maar wanneer je kind autisme heeft kan het nóg lastiger zijn. Autisme en zindelijkheid gaat namelijk lang niet altijd even goed samen. De zindelijkheidstraining begint rond 2,5 – 3-jarige leeftijd kan al een strijd op zich zijn. Misschien vind je kind het nog wel prima dat hij/zij lekker makkelijk in een luier rondloopt. Er zijn verschillende trainingsmethodes te vinden. Maar ook erg veel boeken waarin duidelijk beschreven wordt hoe je het beste te werk kunt gaan. Feit is, wanneer het voor je kind niet interessant is, zal het ook niet lukken hoe hard je ook probeert.
Potjes, beloningen en plaswekkers
Waar het bij de gewone trainingsmethodes niet lukte hoop je dat het met een potje wel werkt. Autisme en zindelijkheid gaat gewoon niet heel goed samen, dus je gaat vanzelf andere dingen proberen. Hierbij kun je natuurlijk het potje inzetten. Je zet hem in de woonkamer in de hoop dat je kindje snapt dat hij/zij daar op moet gaan wanneer het moet plassen of poepen. Maar al snel wordt het potje gebruikt als speelgoed en blijven de luiers vol zitten. Dan het beloningssysteem, misschien werkt dat wel. Je maakt een mooi schema en legt aan je kind uit dat het bij zoveel kruisjes of stickers iets leuks of lekkers krijgt. Hier duurde dit welgeteld drie dagen, en toen was de lol ervan af. En dan heb je natuurlijk ook nog de plaswekker. Deze wekker merkt het op wanneer je kind in zijn/haar broek of luier gaat plassen en geeft dan een signaal af waardoor je kind wakker wordt. Vervolgens gaat je kind dan naar de wc. Maar, ook dit had bij ons geen enkel effect.
Lees ook: Medisch Kinderdagverblijf; wat is het precies?
Hoe het komt dat autisme en zindelijkheid niet samengaat
De reden dat autisme en zindelijkheid niet samengaat is denk ik omdat een kind met autisme te diep verzonken is in zijn/haar hoofd. Wanneer het met een spel bezig is, of gewoon lekker aan het spelen is, wilt het niet stoppen en uit zijn spel getrokken worden om naar de wc te gaan. Het is zonde van je tijd en moeite, als het ook makkelijk in de luier kan. Dit patroon moet je dus zien te doorbreken, en dat is lastig. Meestal is het ook nog eens zo dat het voor hen niet uitmaakt wanneer zij een vieze luier hebben, of vieze kleding. Je trekt even wat anders aan en je kunt gewoon weer verder! Helaas werkt het zo niet en wanneer het kind ouder wordt en het is nog steeds niet zindelijk, kan het hier erg mee gepest worden.
Dat autisme en zindelijkheid lang niet altijd samengaat weet ik als geen ander. Mijn oudste dochter was met vier jaar gelukkig overdag zo goed als zindelijk, al heeft ze nog wel tot aan groep drie af en toe last gehad van ongelukjes. Inmiddels is ze tien jaar, en met schaamte zeg ik dat ze ’s nachts nog steeds niet zindelijk is. En we hebben alles geprobeerd! Plaswekker slaapt ze doorheen, haar bed midden in de nacht niet verschonen maakt haar niks uit en wanneer ze luiers draagt geeft ze daar ook niks om. Maar ik heb de hoop dat het binnenkort over is. Ze zal wel moeten, over anderhalf jaar gaat ze naar de middelbare school. Stel je voor dat ze er daarachter komen…
2 comments
Geef een reactie Reactie annuleren
Recente berichten
- Thuisonderwijs door corona; handige dagplanner én thuiswerk tips! 15 maart 2020
- Leerlingenvervoer; komt mijn kind hiervoor in aanmerking? 3 februari 2020
- Speciaal onderwijs; heeft een kind met autisme dit altijd nodig? 31 januari 2020
Heeft u nog tips voor zindelijkheidstraining? Mijn zoontje is 4 jaar en heeft ook autisme
Zindelijk maken lukt niet 😞
Hallo,
Vervelend is dat, ik herken het probleem. Aankomende week zal ik een artikel plaatsen met tips voor de zindelijkheidstraining. Wellicht heeft u daar wat aan? Hou mijn pagina vooral in de gaten!