
Medisch Kinderdagverblijf; wat is het precies?
Een Medisch Kinderdagverblijf (MKD), ook wel dagbehandeling jonge kind (DJK) genoemd, biedt dagopvang aan kinderen van nul tot zeven jaar die achterlopen met hun ontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld komen door autisme, ADHD, eetproblemen, slaapproblemen of door psychische, lichamelijke of sociale problemen. Ook is MKD een verzamelnaam voor onder andere Verpleegkundig Kinderdagverblijf (VKD), Orthopedagogisch Dagcentrum (ODC), kinderdagcentrum of dagbehandeling.
Hulp, verpleging en verzorging
Een Medisch Kinderdagverblijf biedt verpleging en verzorging waar nodig. Denk hierbij aan hulp bij het ademen door een buisje of het regelmatig toe moeten dienen van zuurstof, maar ook handelingen bij vormen van epilepsie, monitorbewaking, nierdialyse, wondverzorging, stomazorg en het toedienen van medicijnen al dan niet via een infuus.
Daarnaast wordt je kind onderzocht en behandeld door een team van deskundigen. Je kunt hierbij denken aan een psycholoog, orthopedagoog, fysiotherapeut en een logopedist. Aan de hand van die onderzoeken wordt er een behandelplan opgesteld waar precies in te lezen is welke hulp uw kind krijgt. Ook krijg je zelf als ouder goede begeleiding; het MKD werkt namelijk altijd samen met ouders.
Hoe werkt het Medisch Kinderdagverblijf precies?
Een Medisch Kinderdagverblijf is geen gewone dagopvang; je kind kan daar dan ook niet zomaar terecht. Wanneer je denkt dat je kind het beste naar een MKD kan gaan moet je doorverwezen worden naar Jeugdzorg. Dit kan bijvoorbeeld via de huisarts. Jeugdzorg gaat vervolgens onderzoeken of het inderdaad nodig is dat je kind hier geplaatst wordt. Als dat het geval is, wordt er een rapport opgesteld, daarna kun je je kind inschrijven bij een MKD. De behandeling binnen het MKD worden meestal na zes maanden stopgezet. Natuurlijk kan het zo zijn dat jouw kind minder lang of juist veel langer hulp nodig heeft. Wanneer dit het geval is wordt dit tijdig met je besproken en in het dossier gezet.
Kosten
Een Medisch Kinderdagverblijf is niet gratis. Als ouder betaal je een ouderbijdrage. Deze bijdrage is niet afhankelijk van het inkomen maar wel van het aantal dagdelen dat je kind naar het MKD toe gaat, hou oud je kind is en welke hulp hij/zij nodig heeft. Wanneer je kind alleen maar dagbehandeling krijgt, behoud je het recht op kinderbijslag. Echter kan dit veranderen wanneer blijkt dat je kind beter in het MKD kan gaan wonen. Informeer dus altijd goed naar de mogelijkheden en regels zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Verschil Medisch Kinderdagverblijf en Verpleegkundig Kinderdagverblijf
Zoals hierboven al beschreven is, biedt het MKD dagopvang aan kinderen van nul tot zeven jaar met ernstige ontwikkelingsproblemen en waarbij de opvoeding lastig is. Bij de dagopvang zijn ook deskundigen aanwezig die je kind onderzoekt en behandelt.
2 comments
Recente berichten
- Thuisonderwijs door corona; handige dagplanner én thuiswerk tips! 15 maart 2020
- Leerlingenvervoer; komt mijn kind hiervoor in aanmerking? 3 februari 2020
- Speciaal onderwijs; heeft een kind met autisme dit altijd nodig? 31 januari 2020
Geef een reactie