
Passend onderwijs; wat is dat precies?
Vanaf 2014 is passend onderwijs de naam voor de nieuwe manier waarop extra ondersteuning wordt georganiseerd voor leerlingen. Het is geen aparte soort school; deze vorm van onderwijs geldt voor alle basisscholen en voor het voorgezet onderwijs. Het doel is dus om ervoor te zorgen dat alle leerlingen onderwijs krijgen dat bij hen past en dat aansluit bij hun behoeftes. Dat ze ondersteuning krijgen waar nodig en dat ze niet meer onnodig thuis hoeven te zitten.
Landelijke regels
Tot augustus 2014 bestonden er allemaal verschillende, landelijke regels waarmee bepaalt kon worden of en wanneer een kind naar het speciaal onderwijs moest gaan of een indicatie kreeg voor een rugzakje. Maar sinds de invoering van het passend onderwijs is dit niet meer nodig omdat scholen hier nu zelf de regels voor maken. Op deze manier kunnen ze kijken welke voorzieningen er zijn en welke vorm van extra ondersteuning nodig is. Het doel van deze vorm van onderwijs is dat er meer kinderen op een school in de buurt de ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben en dus niet direct doorverwezen worden naar het speciaal onderwijs. Om dit op de juiste manier voor elkaar te krijgen zullen de scholen samen moeten gaan werken. Per regio of stad is er dan ook een samenwerkingsverband passend onderwijs, waar alle scholen onderdeel van zijn. Al deze samenwerkingsverbanden stellen een ondersteuningsplan op waarin precies te lezen is hoe en op welke manier zij dit soort onderwijs kunnen bieden.
Hoe werkt het passend onderwijs?
Je kiest als ouder natuurlijk zelf een passende school voor je kind. Maar wat nou als je kind extra ondersteuning heeft? Daar is het passend onderwijs voor. Doordat elke school een ondersteuningsplan heeft op moeten stellen weet jij als ouder precies waar deze school ondersteuning in kan bieden. Wanneer bekend is dat je kind inderdaad extra ondersteuning nodig heeft kijkt de school samen met jou als ouder naar de mogelijkheden die de school kan bieden. Kan de school niet de ondersteuning binnen dit onderwijs bieden die jouw kind nodig heeft? Dan biedt school een plek aan op een andere school. Dit kan op een reguliere school zijn, maar ook op het speciaal onderwijs. Wel is het zo dat de school duidelijk aan moet geven waarom zij jouw kind niet de ondersteuning kunnen bieden die het nodig heeft.
Lees ook: Het persoonsgebonden budget
Wanneer je het niet eens bent met het besluit
Ben je het niet eens met de aangeboden plek op een andere school? Dan kun je eerst proberen er samen met de school, het samenwerkingsverband of een onderwijsconsulent uit proberen te komen. Wanneer ook dit niet lukt, kun je op een aantal manieren bezwaar maken. Dit kan via de klachtenregeling of de klachtencommissie op school maar ook via de landelijke of regionale klachtencommissie. Ook kun je een kopie van je klacht melden bij de Inspectie van het Onderwijs. Deze inspectie behandeld jouw klacht niet maar het helpt wel om een beter beeld van de school te krijgen.
Het ontwikkelingsplan
Wanneer je kind is toegelaten op school wordt er, samen met jou, een ontwikkelingsplan samengesteld. In dit plan staat opgesteld welke extra begeleiding je kind krijgt, wat het verwachte eindniveau is en welke extra ondersteuning en zorg er nodig is. Wanneer je het niet eens bent met het ontwikkelingsplan en je er samen met school niet uit komt, kun je het samenwerkingsverband passend onderwijs erbij betrekken. Wanneer ook dit niet helpt kun je een beroep doen op een onderwijsconsulent. Lost dit ook niets op? Dan kan er een oordeel aangevraagd worden bij de landelijke geschillencommissie passend onderwijs.
2 comments
Recente berichten
- Thuisonderwijs door corona; handige dagplanner én thuiswerk tips! 15 maart 2020
- Leerlingenvervoer; komt mijn kind hiervoor in aanmerking? 3 februari 2020
- Speciaal onderwijs; heeft een kind met autisme dit altijd nodig? 31 januari 2020
Geef een reactie