
on 24 januari 2020
Vooroordelen over autisme
Er zijn behoorlijk wat vooroordelen te vinden over kinderen met autisme. Sommige kloppen, al dan niet gedeeltelijk, maar anderen kloppen totaal niet. Welke vooroordelen over autisme dit zijn lees je in onderstaande lijst.
Vooroordelen over autisme
- Mensen met autisme kunnen geen vrienden maken – dit klopt niet. Er is een heel duidelijk beeld in onze samenleving over vriendschap. Geregeld buiten de deur afspreken, naar feestjes toe gaan, uiteten en noem het maar op. Maar voor iemand met autisme zorgt dit alleen maar voor extra prikkels. Iemand met autisme kan prima vrienden hebben echter gaat dat iets anders. Bij elkaar thuis afspreken bijvoorbeeld. Het onderhouden van een vriendschap kost voor een autist wel meer moeite.
- Een autist heeft altijd een laag IQ – ook dot klopt absoluut niet! Het IQ van iemand met autisme werkt namelijk exact hetzelfde als dat van iemand zonder autisme. Je hebt dus autisten met een laag, gemiddeld of hoog IQ maar doordat mensen vaak in hokjes denken plaatsen ze autisten ook maar al te graag in zulke hokjes. Ook al is dit een vertekend beeld.
- Ze kunnen niet volledig op zichzelf wonen – dit verschilt heel erg per persoon. Natuurlijk heb je overzicht nodig wanneer je op jezelf gaat wonen, en dat is voor iemand met autisme soms lastig. Wanneer dit te lastig is, is hulp aangeboden krijgen heel erg fijn. Dit hoeft niet per se vanuit een begeleid wonen project te zijn, maar dit kan ook van je ouders of vrienden.
- Elke autist houdt van Star Trek en The Big Bang Theory – dit beeld is heel erg stereotiep en klopt dus ook totaal niet. Sheldon uit The Big Bang Theory is autist en daarmee wordt gelijk de conclusie getrokken dat daarom elke autist deze serie leuk vindt, wat dus niet klopt.
- Een autist kan niet liegen – er zijn inderdaad autisten die niet kunnen liegen, maar er zijn ook zeker autisten die dit heel erg goed kunnen! Het is een vorm van acteren, je masker opzetten. Wanneer je dit gewend bent omdat je dit bijvoorbeeld dagelijks doet voor de buitenwereld, is liegen erg makkelijk.
- Autisten hebben meestal een obsessie – dit klopt wel redelijk, alleen zou ik het geen obsessie willen noemen maar meer een overduidelijke interesse. Waarin dit is kan per periode veranderen; zo heeft mijn dochter een tijd lang een grote interesse gehad voor dino’s en daarna voor het heelal.
- Autisten kunnen niet met emoties om gaan – ik denk dat dit erg uit zijn verband getrokken is. Feit is dat bij een autist de emoties, en dus de prikkels, veel sterker binnenkomen. Wanneer je daar overweldigd van raakt weet je soms niet goed wat je daar mee moet doen.
- Zonder routine kan een autist niks – dit is niet echt een vooroordeel, want het klopt wel degelijk. Een autist heeft er baat bij wanneer dingen gebeuren zoals hij/zij het in zijn hoofd heeft. Spullen op een bepaalde plek neerleggen of altijd op dezelfde plek gaan zitten bijvoorbeeld.
- Over autisme heen groeien – mensen denken soms dat dit kan, maar dat is niet zo. Autisme heb je je hele leven alleen hou ouder je wordt, hoe beter je ermee leert omgaan. Je past je aan bepaalde dingen aan, om het makkelijker voor jezelf te maken.
- Je kunt van autisme genezen – dit soort vooroordelen kunnen mij heel boos maken, alsof autisme een ziekte is. Er zijn mensen die beweren dat je autisme kunt krijgen door bepaalde vaccinaties en er is zelfs gezegd dat autisme een epidemie is. Het klopt dus niet, laat dat duidelijk zijn. Je kunt autisme niet met een drankje oplossen, je hebt het gewoon.
Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat vooroordelen over autisme te vinden, de één nog erger dan de ander. En ja, bij sommige vooroordelen over autisme snap ik waar ze vandaan komen, bij anderen ook weer totaal niet. Het belangrijkste dat ik je hierin mee wil geven is; zorg er alsjeblieft voor dat je geen negatief zelfbeeld ontwikkeld door deze vooroordelen. Jij weet wat waar is, en wat niet.
1 comment
Recente berichten
- Thuisonderwijs door corona; handige dagplanner én thuiswerk tips! 15 maart 2020
- Leerlingenvervoer; komt mijn kind hiervoor in aanmerking? 3 februari 2020
- Speciaal onderwijs; heeft een kind met autisme dit altijd nodig? 31 januari 2020
Geef een reactie